
 

 
 

Q&A 
Effective January 2009, California AB 2589 requires health plans and insurers to 
disclose broker compensation information to public agency employer groups. This Q&A 
will answer some of your questions about the law. 
 
Q: What is AB 2589? 

A: AB 2589 is recent California legislation that requires health plans and insurers to 
annually disclose broker compensation information to the governing boards of public 
agency employer groups. The law specifically requires that the health plan and insurer 
disclose to the governing board of the public agency that has a group contract with 
Kaiser Permanente the name and address of, and amount paid to, any agent, broker, 
or individual to whom the plan paid fees or commissions related to the public agency’s 
group contract. 
 
Q: Why am I receiving this report?  

A: The law went into effect in 2009, with the first Broker Compensation Disclosure 
Reports being distributed in 2010. You’re receiving the report because you were 
identified as the governing board representative for a public agency (or the 
representative of a public agency without a governing board) that we have a contract 
with (or you’re the broker of record for such an agency).  
 
California Broker Compensation Disclosure Reports will be sent to the governing 
boards of Kaiser Permanente’s California public agency employer groups, regardless of 
the size of the group. 
 
Q: What types of employers are considered public agencies? 

A: Public agencies are defined in the California Government Code (§6500) as follows: 

"Public Agency" includes, but is not limited to, the federal government or any federal 
department or agency, this state, another state or any state department or agency, a 
county, county board of education, county superintendent of schools, city, public 
corporation, public district, regional transportation commission of this state or another 
state, or any joint powers authority formed pursuant to this article by any of these 
agencies.  
 
Q: What types of compensation are included in this report?  

A: In addition to monetary fees or commissions related to the public agency’s group 
contract, Kaiser Permanente must report the value of any other gifts or prizes awarded 
to the agent, broker, or individual if those items were based on placement or 
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retention of business related to that group. 
Examples of non-monetary compensation include 
sporting event or concert tickets, trips, gift cards, and
any other non-cash items of tangible value.  
 
Q: If the law went into effect in 2009, why am I 
receiving my first report in 2010? 

A: The law requires that the reports be distributed 
annually. So that each report has a full year of 
information, they’re generated at the end of each 
group’s contract year. The first reports will be mailed 
in the first quarter of 2010 and include information 
from January 2009 through December 2009 (for 
groups with a contract year beginning in January 
2009). 
 
Q: When will I receive this report? 

A: You can expect to receive the report annually, 
within approximately 60 days of the end of the 
contract year. For example, if our contract with your 
public agency is on a January–December schedule, 
you can expect the Broker Compensation Disclosure 
Report in late February for the preceding year. If 
your contract year is July–June, you can expect the 
report in late August each year. 
 
Q: Is this the same as an ERISA 5500 Schedule A 
Disclosure Report? 

A: Federal law requires certain employer groups to 
receive an annual report known as an ERISA 5500 
Schedule A Disclosure Report, which contains the 
same type of information that’s required for the 
California Broker Compensation Disclosure Report. 
However, unlike the 5500 Disclosure Report, the 
California Broker Compensation Disclosure Report is
informational only, and public agencies aren’t 
required to submit the information to the Department 
of Labor or to any other state or federal agency.   

Although public agencies have been exempt from 
the federal reporting requirements under ERISA 
5500 guidelines, some public agencies have 
requested to receive the 5500 Disclosure Report 
from Kaiser Permanente. The information contained 
in that report is identical to what will be included in 
the new California Broker Compensation Disclosure 
Report. So, if you received a federal 5500 
Disclosure Report in the past, and you’re a 
California public agency, you’ll now receive the 
California report instead.  
 
Q: We don’t have a broker. Why are we getting 
this report? 

A: The law requires all health plans or health 
insurers to disclose all monetary and non-monetary 

compensation that’s paid to any agent, broker, or 
individual if it’s related to your public agency’s 
contract with us. That includes consultants and other 
individuals who may not be referred to as a broker, 
but who have a compensation arrangement based 
on placement or retention of business with us. 
 
Q: Will I get a copy if there’s no compensation to 
report? 

A: Yes. To ensure compliance, a report will be sent 
to any California public agency with whom we’re 
contracted, even if the amounts being reported are 
zero.   
 
Q: Why does our broker get a copy of the report?

A: As a courtesy, we provide a copy to the broker(s) 
who are listed on the report for reference and 
reconciliation against their own records. 
 
Q: Why don’t the numbers on the report match 
my records? 

A: The reported compensation and commissions are 
based on what was actually paid to and received by 
us during the contract year, regardless of what was 
due. For example, if your December premium is paid 
in January, it will show up on the following year’s 
report (if you’re on a January—December contract). 
Membership numbers on the report may also be 
different from your records. They’re based on the 
number of members enrolled at the end of the last 
calendar month of the contract.    
 
Q: What should I do with this report? 

A: This report is considered informational, and you 
are not required to take any action. You may choose 
to keep this report as part of your files, but you are 
not required by the legislation to do so. 
  
Q: If we don’t keep our copy of the report, can 
we get a copy from you if we need it? 

A: We’ll electronically store copies of all Broker 
Compensation Disclosure Reports for a minimum of 
six years. However, we can’t guarantee we’ll be able 
to provide you with a hard copy if you request it after 
six years, so you should keep a copy in your files. 
 
Q: Who should I contact for more information?  

A: You can contact the Kaiser Permanente Broker 
Compensation Reporting Team at (858) 637-2572 or
nicholas.r.bambico@kp.org. 
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